Omega-3 adalah nama yang diberikan kepada rantaian asid lemak
poli tak tepu (polyunsaturated fatty acid) yang merupakan nutrien penting untuk
kesihatan dan perkembangan badan. Malangnya, ini tidak disintesis oleh tubuh
manusia dan mesti diperolehi dari diet, vitamin, suplemen atau makanan
tambahan. Asid lemak mempunyai minyak-minyak penting yg diperlukan untuk
menjamin kesihatan kerana tubuh kita tidak dapat menghasilkannya sendiri.
Malah, ia juga boleh mengakibatkan kegagalan untuk berkembang, melainkan asid
lemak ini hadir di dalam makanan yang diambil. Asid lemak boleh ditemui di
dalam ikan. Kajian nutrisi telah membuktikan bahawa minyak ikan amat kaya
dengan asid lemak Omega-3. Asid lemak inilah yang melindungi ikan-ikan laut
dalam kerana ia mempunyai takat beku yang rendah dan membantu memanaskan ikan
ketika berada di lautan yang paling sejuk. Ikan-ikan semestinya membeku dan seterusnya mati sekiranya ketiadaan
lapisan lemak ini.
Apakah kepentingan
minyak ikan Omega?
Asid lemak Omega-3 adalah
merupakan asid lemak yang penting. Kajian menunjukkan bahawa kedua-dua komponen
utama asid lemak omega 3 yang paling bermanfaat adalah EPA (Eicosapentaenoic
acid) dan DHA (asid docosahexaenoic). Kajian menunjukkan bahawa setiap asid
lemak mempunyai manfaat yang unik. EPA penting untuk
mengurangkan risiko penyakit jantung, sistem imun, dan tindak balas keradangan.
DHA membantu meningkatkan kepintaran otak, mata, dan sistem saraf utama iaitu
penting untuk ibu mengandung, bayi dalam kandungan dan ibu yang sedang menyusu.
Ia juga amat berguna kepada kanak-kanak yang mempunyai masalah di dalam
pembelajaran.
Pengambilan Omega 3 yang mencukupi
adalah penting untuk mengekalkan pengeluaran hormon yang seimbang seperti
hormon prostaglandin. Prostaglandin membantu mengawal banyak fungsi fisiologi
penting termasuk tekanan darah, pembekuan darah, penghantaran saraf, radang dan
tindak balas alergi, fungsi buah pinggang dan saluran gastrousus dan pengeluaran
hormon lain. Bergantung kepada jenis asid lemak dalam diet, jenis prostaglandin
yang tertentu boleh dihasilkan dalam kuantiti yang besar. Ketidakseimbangan
prostaglandin ini boleh membawa kepada penyakit.
Adakah fungsi minyak
ikan Omega-3 di dalam penjagaan kesihatan telah disahkan?
Kajian tentang fungsi dan kebaikan
Omega-3 dan minyak ikan semakin pesat dijalankan semenjak semakin ramai yang
sedar bahawa jumlah kematian masyarakat eskimo dan Jepun yg gemar memakan ikan
adalah jauh lebih rendah berbanding masyarakat dunia yang lain. Ini adalah
kerana minyak ikan mempunyai banyak khasiat. Lebih 10000 kajian saintifik telah
diterbitkan di dalam Jurnal Perubatan Antarabangsa terkemuka seperti Jurnal
Persatuan Perubatan Amerika (JAMA), Jurnal Perubatan British (BMJ), Lancet,
Arkib Perubatan Dalaman, Kardiologi, Jurnal Perubatan New England dan Persatuan
Jantung Amerika yang mendokumentasi khasiat-khasiat minyak ikan Omega-3.
Kenapa perlu memilih
Shaklee Omega Guard ?
Sumber Omega 3 yang terbaik
selalunya adalah datang dari ikan, seperti tuna dan salmon, tetapi bagaimana
memastikan ikan-ikan ini selamat dimakan dan rendah merkuri?
Omega Guard Shaklee adalah minyak
ikan terbaik yang disuling molekulnya kepada 3 peringkat dengan cara yang
sangat eksklusif di bawah suhu rendah yang dikawal. Proses ini menghasilkan
asid lemak Omega 3 yang alami, asli dan menghalang sebarang pencemaran seperti
merkuri, logam berat, kadminum dan sebagainya.
Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi saya untuk mendapatkan
konsultasi percuma berkenaan pengambilan vitamin semulajadi ini.
Call/SMS/WhatsApp: 019-276 6779
Email: neolin_na@yahoo.com
Call/SMS/WhatsApp: 019-276 6779
Email: neolin_na@yahoo.com
Add FB Saya: Eena Rizal untuk mendapatkan info lebih cepat dan chatting secara langsung dengan saya
Klik Like Fanpage Saya: My Vitamin Shoppe untuk mendapatkan diskaun hebat dan info percuma!
Klik Like Fanpage Saya: My Vitamin Shoppe untuk mendapatkan diskaun hebat dan info percuma!
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
1 comments:
Omega-3 adalah nama yang diberikan kepada rantaian asid lemak poli tak tepu (polyunsaturated fatty acid) yang merupakan nutrien penting ... shoppeomega.blogspot.com
Post a Comment