Assalamualaikum..
Akhir-akhir
ini banyak sangat isu berkenaan soya yang diperkatakan oleh masyarakat umum.
Isu yang paling hangat dan paling rajin orang share adalah berkenaan keburukan
soya kepada kesihatan. And of course laaaa ESP Shaklee yang hotttt dipasaran ni
mendapat tempiasnya!! Biasa laaaa, barang hot selalunya memang dapat perhatian
lebih. Ahaks! :p
Tapi,
tahukah anda bahawa terdapat 2
jenis soya iaitu GMO dan non-GMO? Kepada
yang belum tahu GMO adalah
singkatan kepada Genetically Modified
Organisms. Ia bermaksud organisma (baik haiwan mahupun tumbuhan) yang
sudah diubah kandungan genetiknya oleh
manusia. Tahukah anda hampir kesemua produk makanan yang kita ambil
seharian sebenarnya adalah produk GMO? Kenapa?
Sebab
kita perlukan makanan lebih banyak dari yang pasaran sedia ada mampu bekalkan.
Jadi pakar-pakar industri pemakanan terpaksa mengubah genetik tumbuhan/haiwan
supaya tanaman cepat masak, buah lebih besar, kandungan minyak lebih banyak,
haiwan cepat matang dan macam-macam lagi. Jadi takde lah nak berlaku krisis
kekurangan makanan.
Maka soya
juga tidak terkecuali. Malah pada tahun 1999, satu kajian membuktikan
pengambilan soya secara konsisten boleh mengurangkan risiko penyakit berkaitan
jantung. Maka semenjak itu, permintaan soya melonjak naik lebih dari yang mampu
dibekalkan oleh pengusaha soya. Maka disebabkan permintaannya yang tinggi dalam
industri pemakanan, minyak, farmaseutikal dan sebagainya, 96% soya di dunia adalah soya GMO.
Boleh
dikatakan semua produk soya yang anda ambil seharian adalah soya GMO kecuali
anda memang beli soya yang bertanda ‘Organik’ atau ‘Non-GMO’. Non-GMO ini bermaksud ‘Non-Genetically Modified Organisms’ di mana
kandungan genetiknya tidak pernah diubah oleh manusia. Haaa, nampak sangat hi-technology kan?
Soya
adalah makanan yang mempunyai banyak kebaikan namun begitu disebabkan wujudnya
soya yang dimodifikasi secara genetik adakah soya masih memberikan kebaikan
kepada kita? Pilihan ditangan anda untuk memilih apa yang terbaik demi kesihatan.
Kenapa soya GMO tidak selamat untuk dimakan?
Pengambilan
soya GMO meningkatkan risiko untuk mendapat reaksi alahan. Di UK, alahan
terhadap soya meningkat sebanyak 50% selepas soya GMO diperkenalkan di pasaran.
Soya GMO memperlahankan proses penghadaman protein di dalam soya tersebut. Soya
GMO menurunkan paras enzim penghadaman. Keadaan ini membawa kepada alahan
terhadap pelbagai makanan. Selain itu soya GMO juga adalah toksin dan ini boleh
menyebabkan gangguan kepada fungsi hati.
Soya GMO juga dikatakan boleh mengganggu sistem
pembiakan lelaki dan wanita. Di samping itu, soya GMO menganggu pertumbuhan dan
perkembangan bayi dalam kandungan. Oleh itu, ibu mengandung perlu berhati-hati
dalam mengambil produk soya sepanjang tempoh kehamilan.
ESP
Shaklee adalah supplement protein berasaskan soya keluaran Shaklee. Soya yang
digunakan untuk menghasilkan ESP adalah datangnya dari soya Non GMO. Dalam proses penghasilan
ESP, soya yang digunakan dicuci menggunakan air bagi mengekalkan kandungan di
dalam soya. Sesetengah pengeluar produk soya menggunakan alkohol dalam
pemprosesan soya. Pemprosesan yang menggunakan alkohol boleh menghilangkan
isoflavones yang terdapat di dalam soya dan proses ini tidak dilakukan oleh Shaklee bagi memastikan kualiti soya dihasilkan adalah terbaik.
Sedarkah
kita, pengubahsuaian genetik ini bukan sahaja berlaku ke atas soya tapi ianya
juga berlaku kepada kebanyakan hasil pertanian pada hari ini? Fikir-fikirkan.
-----------------------------------------------------
Hubungi saya untuk:-
FREE CONSULTATION
BEST PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!
FREE CONSULTATION
BEST PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!
Call/SMS/WhatsApp: 019-276 6779
Email: neolin_na@yahoo.com
Add FB Saya: Eena Zalina untuk mendapatkan info lebih cepat
Klik Like Fanpage Saya: My Vitamin Shoppe untuk mengetahui diskaun hebat dan info percuma!
Klik Like Fanpage Saya: My Vitamin Shoppe untuk mengetahui diskaun hebat dan info percuma!
0 comments:
Post a Comment